Recomanacions de l’OMS sobre lactància materna

by

Durant les últimes dècades s’han seguit acumulant proves sobre els avantatges sanitaris de la lactància materna, sobre la que s’han elaborat nombroses recomanacions. L’OMS pot afirmar ara amb plena seguretat que la lactància materna redueix la mortalitat infantil i té beneficis sanitaris que arriben fins a l’edat adulta. Per al conjunt de la població es recomana la lactància materna exclusiva durant els sis primers mesos de vida i a partir de llavors el seu reforç amb aliments complementaris almenys fins els dos anys.

Per a que les mares puguin practicar l’alletament exclusiu durant els sis primers mesos, l’OMS i UNICEF recomanen:

  • Iniciar l’alletament durant la primera hora de vida;
  • Practicar l’alletament exclusiu, és a dir, proporcionar al lactant únicament llet materna, sense altres aliments o begudes, ni tan sols aigua;
  • Donar el pit quan el nadó el reclami, ja sigui de dia o de nit;
  • No utilitzar biberons, tetines o xumets.

La llet materna és el primer aliment natural dels nadons, proporciona tota l’energia i els nutrients que necessiten durant els primers mesos de vida i segueix aportant almenys la meitat de les seves necessitats nutricionals durant la segona meitat del primer any i fins a un terç durant el segon any de vida.

La llet materna promou el desenvolupament sensorial i cognitiu, a més de protegir el nadó de malalties infeccioses i cròniques. La lactància natural exclusiva redueix la mortalitat infantil per malalties de la infància, com la diarrea o la pneumònia  i afavoreix una ràpida recuperació en cas de malaltia. La lactància natural contribueix a la salut i al benestar de la mare, ajuda a espaiar els embarassos, disminueix el risc de càncer ovàric i mamari, incrementa els recursos de la família i el país, és una forma segura d’alimentació i resulta innòcua per al medi ambient.

La lactància materna és alhora un acte natural i un comportament que s’aprèn. Abundants investigacions demostren que les mares o altres cuidadores necessiten un suport actiu per instaurar i mantenir un alletament adequat. L’any 1992, l’OMS i UNICEF van posar en marxa l’iniciativa «Hospitales amigos del niño» amb la idea d’afavorir la lactància natural ajudant a les dones a exercir el tipus de maternitat que ho propicia. Aquesta iniciativa està contribuint a que la lactància natural exclusiva guanyi terreny a tot el món. Combinada amb mesures de suport en tots els esglaons del sistema de salut, pot ajudar a mares a mantenir aquest tipus d’alimentació.

Extret de la pàgina web de l’OMS.

Etiquetes: , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


<span>%d</span> bloggers like this: